STAFFORD WEAR

Richtlijnen voor een veilige groepswandeling

RICHTLIJNEN VOOR EEN VEILIGE WANDELING.

VEILIGHEID BOVEN ALLES.

 

UITZETTEN ROUTE:

 1. Soort wandeling: Bepaal ten eerste wat het voor een wandeling gaat worden, een normale of een zware wandeling. Welke doelgroepen gaan mee en wat is hun lichamelijke conditie. Aan de hand hiervan ga je een geschikte route uitzetten.
 2. De locatie: Let hierbij op de volgende punten:
  1. Ruime parkeerplaats, liefs waarbij met niet hoeft over te steken naar het wandel gedeelte.
  2. Een drinkgelegenheid in de buurt is altijd leuk om na de wandeling elkaar nader te leren kennen en na te praten. Tijdens de wandeling is het vaker moeilijk om met meerdere mensen rustig te praten. Natuurlijk moeten onze honden wel welkom zijn. Aan te raden is dan ook om van te voren navraagt te doen bij de eigenaar van deze drinkgelegenheid.
  3. Zorg dat je de telefoonnummers van de dichtstbijzijnde dierenarts bij je hebt.
 3. De wandelroute: Ga een route altijd van te voren zelf wandelen liefs met hond. Voor een normale wandeling kun je een tijdsbestek van 2-2,5 uur aanhouden. Aandachtspunten:
  1. Indien er kinderwagens meegaan moet je er op letten dat alle wegen, paden goed begaanbaar zijn.
  2. Een wandeling met meerdere honden is geheel anders dan met 1 of 2 honden. De meeste honden zullen enorm trekken. Daarom geen steile heuvels, trappen in de route. Let ook op mogelijke gladde onderdelen, zoals houten bruggen, bepaalde soorten paden met losse stenen etc. Dit hoeft tijdens het uitstippelen niet het geval te zijn maar kan bij regen tijdens de echte wandeling het geval zijn. Probeer te voorkomen dat er gedeeltes zijn waar iemand kan uitglijden of vallen. Als men namelijk tijdens een val of uitglijden de hond lost laat, kun je een groot probleem hebben. Brede paden zijn wenselijk als met een grote groep gaat lopen.
  3. Kijk of er niet teveel mensen met loslopende honden in dit gebied wandelen.
  4. Proberen oversteken van (drukke) wegen te voorkomen.
  5. Indien de temperaturen heel hoog zijn hou dan geen wandeling in het welzijn van de hond. Bij warm weer probeer dat een route in het bos te organiseren en hou een korte wandeling.
 4. Aanmaken evenement: Bij het aanmaken van het evenement vermeld heel duidelijk de eigenschappen van de route:
  1. De zwaarte van de route. Wel of niet geschikt voor kinderwagens.
  2. De locatie en de parkeerplaats.
  3. De tijd van verzamelen en van vertrek.
  4. Vermeld duidelijk dat de wandeling geheel op eigen risico is en de organisatie niet verantwoordelijk is voor welke schade ook.
  5. Vermeld eventueel dat men moet denken aan water voor de hond.
  6. Vermeld dat de mensen moeten zorgen voor degelijk materiaal. Halsbanden of tuigen en riemen.
  7. Geef duidelijk de regels van de wandeling aan:

De regels voor de wandeling zijn:

– Ten alle tijden de hond aangelijnd.

GEEN flexilijnen, GEEN prikbanden en GEEN loopse teven.

– Voldoende afstand bewaren tijdens de wandeling.

– Honden die heel moeilijk omgaan met andere honden krijgen

een geel lint of andere markering en het liefst hond voorzien van een

muilkorf.

Als men met een vaste groep wandelt en de mensen kennen   elkaar en de honden dan kan men natuurlijk het gele lint achter wegen laten.

 

 1. De wandeling: Alertheid, gezond verstand voorkomt al veel problemen. Wees ruim van te voren aanwezig om de mensen op te vangen en de regels en aandachtspunten persoonlijk uit te leggen en eventuele gele linten uit te geven. Probeer om een extra set halsband en riem mee te nemen, dit alleen voor de wandeling zelf en niet voor mensen die vanaf het verzamelen al ondeugdelijk materiaal hebben. Laat minimaal 1 persoon een breakstick bij zich dragen, liefst een aantal mensen. Informatie over wat een breakstick is http://www.staffordwear.nl/stafford-kisses/stafford-kisses-breakstick/

Breaksticks zijn ook te koop bij Stafford Wear. Ook een EHBO set is geen overbodige luxe.

 

Aandachtspunten:

 1. Let goed op voor vertrek dat niemand flexilijnen, prikbanden of loopse teven heeft. Zo ja kun je beter deze persoon toegang tot de wandeling weigeren.
 2. Kijk of de hond degelijk materiaal heeft. Goede Halsband of tuigen en een goede riem. Als dit niet het geval is ook hier toegang weigeren.
 3. Let er op dat tijdens het verzamelen ook iedereen voldoende afstand van elkaar bewaard.
 4. Probeer minimaal 2 mensen liefs meer te regelen die zonder hond meelopen. Laat een of meerdere personen voorop lopen die andere mensen met loslopende honden kunnen waarschuwen heel hond aan te lijnen of proberen naderende honden tegen te houden. Als men mensen ziet naderen met loslopende honden laat de groep dan stil staan. Deze personen kunnen ook punt e t/m g regelen.
 5. Zorg dat men voldoende afstand bewaart.
 6. Laat mensen niet hun hond met stokken spelen tijdens de wandeling. Dit kan onderlinge ruzie tussen de honden geven.
 7. Let altijd goed op de achterblijvers laat de groep pauzeren tot iedereen weer bij elkaar is. Natuurlijk ook tijdens het pauzeren voldoende afstand laten houden.
 8. Bij het eindpunt en eventueel het nagenieten bij een eet en drinkgelegenheid laat de mensen voldoende afstand van elkaar bewaren en laat honden niet samen uit een bak drinken. Veel mensen denken dat het wel goed gaat tussen hun honden als ze de hele wandeling naast elkaar gelopen hebben maar dit hoeft absoluut niet zo te zijn.

Stafford Wear kan niet verantwoordelijk gehouden worden voor de inhoud van dit document.