STAFFORD WEAR

Voeding – KVV

Beginnersinformatie KVV

Wat is KVV:

KVV staat voor kant en klaar vers vlees. Alle ingredienten die je hond, kat of fret nodig heeft zijn vermalen in de juiste verhoudingen in de vorm van een worst, hamburger of vleesblokjes en daarna diepbevroren. Je hoeft alleen maar de juiste porties te bepalen en deze in de voerbak doen.

Hoe werkt het?
1. Bewaar de KVV in de vriezer.
2. Verdeel de KVV in porties van de juiste hoeveelheden voor je dier, door het te zagen of deels te laten ontdooien en dan te snijden.
3. Haal de dag vantevoren de maaltijd uit de vriezer, leg deze in de koelkast om te ontdooien.
4. Voordat je de maaltijd geeft, laat je deze even op temperatuur komen buiten de koelkast. Dit hoeft niet perse, maar voor veel honden/katten wel prettiger.

Hoeveel en hoe vaak voeren:
De volgende richtlijnen gelden voor kvv en voor zelf samenstellen, je kunt de exacte hoeveelheden aanpassen aan de behoefte van het dier. Wordt je dier te dik, dan geef je wat minder en vice versa.

Welk dier? Hoeveelheid per dag Hoe vaak?
Pup tot 4 maanden: 50 gram per kg lichaamsgewicht
4-7 maanden: 40 gram per kg lichaamsgewicht
7-10 maanden: 30 gram per kg lichaamsgewicht
10+ maanden: 20 gram per kg lichaamsgewicht
tot 3 maanden: 4 keer per dag,
3- 6 maanden : 3 keer per dag
6- 12 maanden:  2 keer per dag.
12+ maanden: 1 of 2 keer per dag
Volwassen hond 20-30 gram per kg lichaamsgewicht.
Actieve, levendige en kleine honden: tot zo’n 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende hond: 30-40 gram per kg lichaamsgewicht
1 of 2 keer per dag
Kitten 80 tot100 gram per kg lichaamsgewicht 3 a 4 keer per dag
Volwassen kat 30 tot 40 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende kat: 60-80 gram per kg lichaamsgewicht
2 keer per dag
Fret 60 tot 80 gram per kg lichaamsgewicht
Drachtige en zogende fretten: 60-100 gram per kg lichaamsgewicht
2 of 3 keer per dag

Overstappen van brok naar vers:
Voor veel honden is de overstap simpel en kan dit zonder problemen in een keer. Voor sommige honden is het wat lastiger, als ze bijvoorbeeld gevoelige darmen hebben. Voor deze honden wordt vaak aangeraden om te laten wennen aan rauw vlees, door in het begin er wat kokend water overheen te gooien. Let er dan wel op dat het bot goed gemalen is en er geen stukken bot inzitten, want verhit bot kan scherp en lastig verteerbaar worden.
Voor katten is de overstap soms lastig, omdat het vaak eigenwijze eters zijn. Je kunt de kvv overgieten met kokend water om het wat geuriger te maken of er iets heel erg lekkers doorheen mengen.

Een optimaal menu:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een optimaal menu bestaat uit:

– minimaal 4 diersoorten
– af en toe vette vis (ongeveer 1 keer per week is prima)
– af en toe een eitje
– eventueel wat groenten (zit soms ook al in de KVV)

Er zijn twee soorten KVV, namelijk KVV die compleet is en KVV waarbij je zelf diersoorten moet afwisselen. Bij een KVV die compleet is (in het schema aangegeven met: compleet door premix), hoef je niet perse vier diersoorten te voeren, maar dat is wel beter. Waarom? Alle diersoorten bevatten een eigen mix van voedingsstoffen en aminozuren. Door meerdere diersoorten te voeren voorkom je tekorten van bepaalde stoffen.

Waar kan je het kopen:

  • Dierenspeciaalzaken: in veel dierenspeciaalzaken zijn kvv-merken te koop. Er staat dan een aparte diepvries in de winkel voor KVV en soms zelfs botten met vlees of prooidieren. Het zijn meestal wel de wat duurdere merken, die niet perse goede merken zijn.
  • Supermarkt: in veel supermarkten kun je Rodi of Smuldier kopen. Dit zijn goedkope merken.
  • Speciale verkooppunten: veel KVV zijn alleen te koop bij speciale verkooppunten, dit zijn meestal particulieren die gewoon vanuit huis KVV verkopen en soms ook grote winkels die ook barfproducten (vleesbot, orgaan en spiervlees voor het zelf samenstellen) verkopen. Sommige verkooppunten bezorgen het vlees bij je thuis.

Welke KVV moet ik dan kopen:
Om te beginnen kun je gewoon een KVV kopen die makkelijk verkrijgbaar is, zodat je kunt kijken hoe het bevalt. Als je op zoek wilt naar een goede KVV, kun je het beste kiezen voor een KVV met:
– bot als calciumbron
– zonder graan (of alleen een beetje rijst)
Meer tips over het uitzoeken van een goed merk vind je in het artikel Wat is een goede kvv.
Voerwijzer heeft een overzicht van alle KVV-merken voor hondenkatten en fretten en een speciaal overzicht van alle diervriendelijke KVV.

Meer vragen?

Heb je vragen over de kosten, over het combineren met brok of barf of andere vragen? Stel dan de vraag in de groep er zijn altijd mensen die er veel van weten.