STAFFORD WEAR

Vuurwerk en huisdieren

 

Voor ons zijn de eindejaarsdagen meestal een feestelijke periode. Voor sommige huisdieren zorgt het geknal van vuurwerk echter voor heel veel stress.

Hoe ontstaat vuurwerkangst?

Vooral bij honden speelt een goede socialisatie een belangrijke rol: het op jonge leeftijd laten kennismaken met veel verschillende geluiden. Sommige dieren zijn van nature al gevoeliger voor sterke geluidsprikkels dan anderen, daardoor kunnen dus ook goed gesocialiseerde honden vuurwerkangst ontwikkelen. Vaak ontstaat dit door een traumatische ervaring, bijvoorbeeld door kinderen die rotjes naar je huisdier gooien.

 

Daarnaast kan je eigen reactie als eigenaar het angstige gedrag van je hond of kat versterken. Probeer daarom altijd zo rustig en normaal mogelijk te reageren: doe vooral alsof er niets aan de hand is.

 

Wat kun je zelf doen?nero

Als eigenaar van een bang dier is het belangrijk om niet mee te gaan in de angst van je dier. Ga hem niet overdreven troosten of aaien, of probeer hem niet te paaien met koekjes om hem rustig te krijgen. Je huisdier leert dan namelijk dat angstig gedrag iets oplevert: aandacht en lekkers.

Je dier negeren is ook niet de ideale oplossing. Je mag als baas uiteraard op een rustige en evenwichtige manier steun geven aan je huisdier. Als je hond bij je voeten wil gaan liggen, bij je op de bank wil komen liggen(als hij dat normaal ook mag), laat hem dat dan ook gewoon doen. Ga vooral door waar je zelf mee bezig bent. Het is belangrijk je huisdier te laten zien dat je zelf in ieder geval niet bang bent en hij op je kan vertrouwen.

 

Aanvullende tips:

  • Laat de hond overdag extra lang uit op een rustige locatie. Neem iets mee waar je hond graag mee speelt of wat hij heel erg lekker vind, zodat je hem hiermee kunt afleiden als hij schrikt.
  • Sluit de gordijnen of rolluiken zodat je hond het vuurwerk niet kan zien.
  • Zet radio of tv aan
  • Probeer zelf rustig te blijven
  • Doe wat je normaal ook doet
  • Laat je hond zelf een rustig plekje zoeken
  • Bij rustig en gewenst gedrag, beloon je hond met iets lekkers of met voer.
  • Leer je kinderen geen rotjes of ander knallend vuurwerk naar dieren te gooienvuurwerk

 

Wat is er nog meer aan te doen?

 

Cursus

Er zijn cursussen die je leren hoe je moet reageren op een angstige hond. Daarnaast zijn er cursussen die je hond van pup af leren omgaan met harde, onverwachte geluiden.

Vuurwerk CD

Er bestaan cd’s met geluiden van vuurwerk en onweer. De cd wordt eerst voor korte tijd zacht afgespeeld. De lengte en het volume worden geleidelijk opgevoerd als je hond vooruitgang boekt. Op deze manier went je hond langzaam aan harde geluiden. Je mag deze manier echter niet toepassen als er al kans is dat er vuurwerk wordt afgestoken. De beste tijd om hiermee te starten is 3 maanden ná tot 2 maanden vóór Oud & Nieuw.

 Medicatie/voeding

Er is diverse medicatie en voeding verkrijgbaar om je huisdier te kalmeren. Hiervoor geldt echter dat dit altijd met je eigen dierenarts besproken dient te worden wat voor jouw hond het beste van toepassing is.

 

Er bestaan tegenwoordig ook “vuurwerkvrije” vakantieparken waar je met je hond kunt verblijven.

Op onderstaand internetadres worden er een aantal aangeboden:

http://www.bungalowspecials.nl/type/vuurwerkvrije-parken.html

 

Ook zijn er zogenaamde “Thundershirts”te verkrijgen die een kalmerende werking op je hond schijnen te hebben. Raadpleeg ook hiervoor altijd je eigen dierenarts!!

Ik heb zelf geen ervaring met de werking van het bedoelde shirt, voor nadere info over de werking hiervan kun je contact opnemen met Brian Grünberg, via www.staffordwear.nl

 

Verkrijgbaar bij:

http://www.staffordwear.nl/product/thundershirt/
Thundershirt Testimonials:

 

 

De beheerders van Stafford Kisses wensen jullie een fijne en vooral rustige jaarwisseling!!